XXI.

ORSZÁGOS
FŐÉPÍTÉSZI KONFERENCIA

KECSKEMÉT, 2016. AUGUSZTUS 24-26.

Főépítészek gyakorlati megoldásai a jelen helyzetben

1. Szekció, Városháza, Díszterem

Zsigmond László, Veresegyház főépítésze
Öveges László, Kecskemét főépítésze
Salamin Ferenc, Szerencs főépítésze - Tokaj-hegyalja Világörökségi tervtanács munkájának ismertetése

 

Főépítészi életünk, tevékenységünk hihetetlenül változatos. Előre nem látható események, történések, találkozások átélői vagyunk napról-napra, hétről-hétre. A fifikás befektetők, a mindent tudó építészek, a fantasztikus elképzelésekkel előálló házaspárok, családanyák tesznek próbára bennünket minden alkalommal. Ráadásul mindegyik főépítész más-más helyen, körülmények és együttműködési formák között találkozik mindezzel és helyén kell legyen az esze és a szíve.

Hiszen a befektető érdeke alig tér el az értéktől, amit létrehoz. A család szíve-vágya egy élet munkájának a gyümölcsét testesíti meg. Az építész kolléga is élete fő művének megalkotására készül.  Mégis, csak az az érdek lesz értékes, az a vágy teljesül és az a mű lesz maradandó, ami valódi értéket hordoz megalkotója, használója és a közösség számára is.

Hogyan lehet ezeket a „kibékíthetetlen” ellentmondásokat feloldani, az érdek érvényesítést értékké nemesíteni és a felfokozott vágyakat (alpesi, tüzép barokk, mediterrán, letisztult, minimál…) épületté formálni és a fő művek hadát egymás mellé helyezve, elfogadhatóvá tenni azok összességét?

Ebből a csokorból szeretnénk pár gondolat felvetésével a főépítész kollégákat ösztönözni egy rövid tapasztalat cserére. Remélve, hogy néhány egybehangzó tapasztalat megfogalmazásával ajánlásokat tehetünk a nagyérdemű közönség és a szakma számára is.

Zsigmond László, Veresegyház főépítésze


Tokaj hegyalja, Erdőbénye